Veneen ostajan opas

Kuvittele lämmin heinäkuinen ilta merenrannalla. Laineet liplattavat hiljaa. Ajattelet, kuinka upeaa olisi astua veneeseen ja suunnata aavalle ulapalle vailla huolen häivää. Olipa haaveenasi seikkailla perheen kesken tai löytää kalastusvene, tämä veneen osto-opas tarjoaa kattavasti tietoa venekaupoille.

Mihin tarpeeseen etsit venettä?

Erilaisten vesistöjen osuus Suomen pinta-alasta on suuri, ja veneily kauniissa luonnossa onkin monen suomalaisen unelma. Yleisin venetyyppi Suomessa on edelleen soutuvene, jollainen löytyykin monesta mökkirannasta.

Soutuveneiden lisäksi markkinoilla on pitkä liuta muitakin venetyyppejä ja moottoriveneitä, ja jokaisella niistä on omat käyttötarkoituksensa. Ennen Kippari-Kalleksi ryhtymistä kannattaakin pohtia, mihin tarpeeseen etsit venettä.

Haluatko seilata merillä, kalastaa vai suunnata järviseikkailulle perheen ja ystävien kanssa? Onko moottoriveneellä aikomus tehdä vain päiväretkiä vai haluaisitko kenties myös yöpyä veneessä? Entä tehdäänkö erilaisia kuljetuksia? Jos veneellä seilaa useampi matkustaja, sen tulee olla myös riittävän kokoinen.

Tärkeimmät toiveet kannattaa kirjata ylös, minkä jälkeen sinulla on paremmat eväät kartoittaa moottoriveneiden ja muiden veneiden tarjontaa.

Pohdi veneen kustannukset etukäteen

Ennen kuin vedät ostohousut jalkaan, on syytä kirjata ylös veneilyyn liittyviä kustannuksia. Veneilyyn sisältyy käyttökustannuksia myös veneilysesongin ulkopuolella.

Varsinaisen veneen ostohinnan jälkeen on hyvä vielä budjetoida:

 • veneen varustelu
 • vakuutus
 • venepaikka
 • veneen huolto
 • veneen talvisäilytys
 • polttoainekustannukset
 • veneen nostosta ja laskusta aiheutuvat kustannukset.

Jos veneen hinta mietityttää, kannattaa pohtia, voisiko veneen käyttötarkoitusta laajentaa harrastuksien avulla. Moottorivene mahdollistaa esimerkiksi vesihiihdon ja kalastamisen. Vai oletko innokas valokuvaaja? Veneily tarjoaa mahdollisuuden päästä ikuistamaan saaristolaismaisemia ja järven taakse painuvia auringonlaskuja.

Mikä moottori veneeseen?

Kun olet päässyt selville veneen käyttötarkoituksesta, on aika päättää, millainen moottori sopii tarpeisiisi. Moottoreiden kehitys on viime vuosina ollut hurjaa, ja tarjolla onkin ratkaisuja moneen makuun.

 • Perämoottorivene on avovene tai katettu, ja sen perälaitaan on kiinnitetty erillinen perämoottori.
 • Sisämoottorivene on yleensä suurempi, ja moottori on asennettu veneen sisälle. Jos kyseessä on suurempi sisämoottorivene, niissä on usein kaksi moottoria.
 • Dieselmoottori on käytössä varma ja kestävä. Se on myös bensiinimoottoria taloudellisempi käytössä. 
 • Bensiinimoottori itsessään on edullisempi kuin diesel, mutta bensiini on käytössä tyyriimpi voimanlähde.

Mercury-moottori on markkinoiden luotettavin

Meiltä löydät laajan valikoiman Mercury-perämoottoreita. Mercury-moottorit ovat markkinoiden luotettavimpia, tehokkaimpia ja suorituskykyisimpiä. Mallistojamme ovat muun muassa Verado, Pro XS, FourStroke, SeaPro ja Jet.

Sopivan perämoottorin valintaan vaikuttavat muun muassa veneen ja vesistön koko. Tuotteidemme joukosta löytyvät sopivat vaihtoehdot niin vapaa-ajan käyttöön kuin ammattikäyttöönkin. Moottorimme soveltuvat hyvin esimerkiksi päiväretkiveneisiin ja kalastusveneisiin.
Mercuryn edistyksellisen tekniikka tarjoaa legendaarisen suorituskyvyn.

Tutustu laajaan Mercury-moottori valikoimaamme.

Mistä materiaalista vene on valmistettu?

Puu on materiaalina perinteikäs ja arvostettu, ja se on myös osa Walticin 60-vuotista historiaa – pienveistämöt valmistivat puuveneitä, joita Waltic möi asiakkailleen. Puuveneiden valmistus sarjatuotantona on kuitenkin hiipunut, ja nykyisin niitä valmistetaankin lähinnä vain tilaustyönä.

Yleisimmin veneet tehdään lujitemuovista eli lasikuidusta. Lisäksi alumiini ja teräs ovat suosittuja materiaaleja.

Terästä käytetään usein suurten, yli 10 metriä pitkien veneiden valmistuksessa. Alumiini puolestaan soveltuu parhaiten pienveneiden valmistukseen, joskin siitä valmistetaan paljon myös suuria jahteja.

Suomen kivikkoisissa vesissä alumiinivene on helppo ja turvallinen. Myös luonnonsatamaan rantautuminen on huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa alumiiniveneellä.

Veneet kaipaavat huoltoa niin syksyisin kuin keväisinkin. Lasikuitu- tai alumiiniveneitä on vaivatonta ylläpitää ja huoltaa, puuvene puolestaan vaatii enemmän huoltoa ja hoitoa.

Vertaile veneitä keskenään

Varaa aikaa venekaupoille ja tutki eri myyjien tarjontaa. Voit myös käydä koeajamassa veneitä ja saada siten ajotuntumaa.

Walticin valikoima on keskittynyt alumiiniveneisiin – olemme Suomen suurin alumiiniveneiden jälleenmyyjä. Materiaalina alumiini on kestävä, eivätkä pienet kolhut vaikuta siihen. Se on myös ekologinen materiaali, jonka kiertokulku on loputon.

Walticilla myytäviä venetyyppejä ja niiden ominaisuuksia:

Falcon-veneet

 • Helppokäyttöinen, kotimainen ja monipuolinen vene.
 • Sopii perheen päiväretkiin, vesiurheiluun ja kalastamiseen.
 • Kestää äärimmäisiä olosuhteita, kuten kovaa tuulta hyvin.
 • Soveltuu niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin veneilijöille.

Tutustu Falcon-veneisiin ja malleihin nettisivuillamme.

Flipper-veneet

 • Sporttinen, nuorekas ja dynaaminen.
 • Soveltuu monenlaiseen käyttöön, mutta pohjimmiltaan Flipper on luotu kuljettamiseen ja päiväretkille. Myös yöpyminen veneessä on mahdollista.
 • Ketterä menopeli, jonka ajonautinto on huippuluokkaa.
 • Flipper-veneet ovat vakuuttaneet suomalaisella laadullaan, ja ne ovat saavuttaneet suuren suosion ympäri maailman.

Tutustu Flipper-veneisiin ja malleihin nettisivuillamme.

Linder-veneet

 • Turvallinen, rakenne on vakaa.
 • Materiaali ja hienosti muotoiltu veneen runko on saanut useita luokkansa paras -titteleitä.
 • Linderin valikoimasta löytyy plaanaavia veneitä, soutuveneitä, kanootteja ja kalastusaluksia.
 • Moottorit pysyvät kaikissa malleissa hieman pienempinä, mutta vauhti samana.

Tutustu Linder-veneisiin ja malleihin nettisivuillamme.

Master Pro -veneet

 • Paras hinta-laatusuhteeltaan.
 • Soveltuvat monipuoliseen veneilyyn, kuten perhelomailuun, retkeilyyn, kalastukseen, vesiurheiluun ja yleiseksi harrastusveneeksi. Monet malleista ovat hyviä myös kuljetuskäyttöön.
 • Veneen kaikissa malleissa on poikkeuksellisen iso perämoottori.
 • Master Pro -veneissä on markkinoiden pisin runkotakuu, 5 vuotta.

Tutustu Master Pro -veneisiin ja malleihin nettisivuillamme.

VBOATS-veneet (entinen Volzhanka)

 • Atleettinen, monikäyttöinen hyötyvene.
 • Valmistajalta löytyy yli 20 venemallia.
 • Veneet soveltuvat perinteiseen veneretkeilyyn Suomen saaristossa ja luonnonsatamissa, kalastusretkiin tai vaikkapa sukellusharrastamiseen.
 • Veneet valmistetaan Etelä-Venäjällä Samaran kaupungissa 100 %:na käsityönä.

VBOATS-valmistajalle Suomi on tärkeä markkina-alue, ja merkki onkin Walticin päätuote. Eikä se ole ihmekään, sillä VBOATSin laatu on taattua. Tutustu VBOATS-veneisiin ja malleihin nettisivuillamme.

Käytetyn veneen osto on hyvä vaihtoehto

Vaihtovene voi myös olla kelpo ja vähän käytetty. Vaihtoveneen etuna on usein sen edullisempi hinta.

Käytetyn veneen kohdalla on tärkeä kiinnittää erityistä huomiota veneen kuntoon. Onko navigointivälineet ajan tasalla? Entä lämmityslaitteet, mahdollinen jääkaappi ja veneen kiinteät varusteet, kuten kaiteet tai kansiluukut? Uudessa veneessä varustelu on kunnossa jo lähtökohtaisestikin.

Waltic myy sekä uusia että käytettyjä veneitä. Katso, löydätkö itsellesi sopivan veneen vaihtoveneiden tarjonnastamme. Vaihtoveneemme ovat aina hyvin tarkastettuja, huollettuja ja pestyjä.

Veneen ostaminen onnistuu niin uutena kuin käytettynäkin. Lue, kannattaako ostaa uusi vai käytetty vene.

Etsitkö sitä oikeaa venettä?

Veneily on vapautta ja vauhdin hurmaa. Se on harrastusten tuomaa iloa ja perheen kanssa koettuja hetkiä. Se on elämys.

Veneen ostamiseen kannattaa varata aikaa, jotta löydät sen oikean, omaa persoonaasi, unelmiasi ja tarpeitasi vastaavan paatin.

Kun suuntaat venekaupoille, toivelistasi veneen suhteen saattaa venyä pitkäksi. Toivelistan kanssa kannattaakin kääntyä ammattilaisten puoleen. Me Walticilla autamme mielellämme sinua löytämään veneen vankalla ammattitaidolla.
Tutustu venetarjontaamme nettisivuillamme ja ota yhteyttä!