UUSI VAI KÄYTETTY VENE?

Katseletko usein meren ulappaa tai ilta-auringossa kimmeltävää jokea haaveillen omasta moottoriveneestä? Kärsit selvästi venekuumeesta. Ennen venekaupoille suuntaamista kannattaa kuitenkin pohtia, ostatko veneesi uutena vai käytettynä.

Veneen käyttötarkoitus on tärkein seikka

Kun harkitset veneen ostoa, hintahaarukan lisäksi kannattaa ottaa huomioon muitakin seikkoja. Venemarkkinoilla on monia venetyyppejä, joilla on omat käyttötarkoituksensa.

Sinulla saattaa ollakin jo mielessäsi tietty venetyyppi. Kun listaat kaikki toiveesi ylös, huomaat, ettei kyseinen malli sittenkään sovi tarpeisiisi. Hyvä vene merelle ei välttämättä olekaan sopiva joella.

Ensimmäinen askel onkin verrata toivelistaasi tarjontaan. Millaisen veneen oikeasti tarvitset? Veneen ostajan oppaamme voi auttaa asian hahmottamisessa. Kun veneen hintahaarukka ja käyttötarkoitus on selvillä, voit päättää, ostatko veneen uutena vai käytettynä.

Uuden veneen ostaminen

Jos päädyt uuteen veneeseen, sinun kannattaa ostaa se luotettavalta jälleenmyyjältä. Veneliikkeiden ammattilaiset osaavat kyllä löytää sinulle sopivan veneen. Tutustu veneen takuuehtoihin, jotta kaikki ehdot ovat sinulle selvät.

Jos aiot myydä veneesi tulevaisuudessa, kiinnitä huomiota veneen jälleenmyyntiarvoon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että suositun mallin sarjavalmisteisilla veneillä on usein hyvä jälleenmyyntiarvo. Sarjavalmisteiset veneet menevät myös helpommin kaupaksi kuin yksilöllisemmät veneet.

Uuden veneen kohdalla sinun ei tarvitse murehtia, ovatko kaikki veneen osat, lisävarusteet ja muu varustelu kunnossa. Sen sijaan sinun tulee huolehtia, että hankit veneeseen tarvittavat muut veneen varusteet. Niitä ovat esimerkiksi köydet, airot, ankkuri, merikartat, venesammutin ja pelastusliivit. 

Sanomattakin on selvää, että tehtaalta tullut, uusi vene on kalliimpi kuin käytetty vene. Markkinoilla onkin päteviä, vähän käytettyjä vaihtoveneitä, joiden hinta ei päätä pakota.

Käytetyn veneen ostaminen

Jos päädyt ostamaan veneen käytettynä, veneen kunto kannattaa syynätä läpikotaisin ennen ostoa. Käytetyssä veneessä on aina pieniä kolhuja, jotka kertovat eletystä elämästä, mutta veneen täytyy kuitenkin olla muilta osin kunnossa.

Huomioi venekaupoilla, että

 • rungossa ei ole vaurioita, rakkuloita, murtumia tai halkeamia
 • läpiviennit ovat ehjät ja tiiviit
 • kaiteet ja knaapit ovat tiukasti kiinni
 • pohja tuntuu koputtelemalla normaalilta kopinalta
 • moottori on veneeseen sopiva, eikä esimerkiksi laittoman suuri
 • moottorissa ei ole merkkejä vuodoista
 • sähköjohdot, putket ja letkut ovat ehjät
 • moottori hyrisee tasaisesti, eikä ylimääräisiä kilinöitä ja kolinoita kuulu
 • veneen sisusta on siisti, eikä siellä ole tunkkaista hajua
 • jääkaappi ja muut lisävarusteet ovat kunnossa
 • ikkunat ovat tiiviit, eikä mistään vuoda sisälle vettä.

Meillä Walticilla vaihtoveneet ovat aina tarkastettuja, huollettuja ja pestyjä.

Jos ostat veneen yksityishenkilöltä, venekauppaa määrittelee kauppalaki. Venekauppiaat, kuten Waltic toimivat kuluttajansuojalain mukaisesti.

Tarkista, että vene löytyy Traficomin rekisteristä yksityisen myyjän nimellä. Jos venettä ei löydy, voit pyytää myyjää hoitamaan asian kuntoon.

Tärkeä huomioitava seikka käytettyjen veneiden kaupoilla on, että veneessä on CE-merkintä, mikäli vene on valmistettu vuoden 1998 jälkeen. Merkinnän tarkoituksena on taata veneen turvallisuus.

Kysy myyjältä veneen huoltohistoriasta. Lisäksi voit pyytää kuitteja ja dokumentteja varustehankinnoista. Käytetyn veneen yksi etu onkin, että sen mukana tulee usein lisävarusteita, kuten pelastusliivejä ja köysiä.

Veneen rekisteröinti, kauppakirja ja vakuutus

Käytettyjen veneiden kohdalla kauppakirja kannattaa aina laatia huolella. Kun kauppakirja on allekirjoitettu, tehdään veneen omistajan vaihdoksen yhteydessä omistajanmuutosilmoitus 30 päivän sisällä kaupanteosta. Lisäksi sinun tulee hankkia veneellesi venevakuutus. Laajin vakuutus kattaa myös mahdolliset hinaus- ja myrskyvahingot sekä veneen irtaimiston.

Veneen rekisteröinti kuuluu myös ostajan vastuisiin, kun haluat rekisteröidä veneen omiin nimiisi. Jos ostat veneen meiltä, Waltic hoitaa myös rekisteröinnin. Kaikki veneemme ovat ajovalmiita.

Walticilta löydät niin uudet kuin käytetyt veneetkin

Jos etsit asiansa osaavaa venekauppaa, suuntaa meille! Tarjoamme palvelua jo yli 60 vuoden kokemuksella.

Meiltä löydät laadukkaat veneet, vesijetit, trailerit, Mercury-moottorit ja venetarvikkeet. Lisäksi saman katon alta löytyvät muutkin venepalvelut, kuten veneiden talvisäilytys ja huolto.

Meillä on kattava valikoima uusia ja vaihtoveneitä, ja valikoimasta löytyy sopiva paatti niin aloittelijalle kuin kokeneellekin merikarhulle. Tarjoamme seuraavien tunnettujen tuotemerkkien veneet: Falcon, Flipper, Voyager, Volzhanka, Master Pro ja Linder.

Tutustu lisää nettisivuillamme!